Ο «κρυφός» όρος που τον έθεσε εκτός διαγωνισμού και η προσφυγή στο ΣτΕ
Γκάφα ή μεθόδευση; Τι συμβαίνει με τον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης; Τα στοιχεία που έρχονται στο φως, αποκαλύπτουν μια σειρά από παράτυπες και ενδεχομένως παράνομες ενέργειες, πάνω στις οποίες στηρίχτηκε ο αποκλεισμός της εταιρίας του Δημήτρη Κοπελούζου (και άλλων εταιριών), που έχουν την οσμή σκανδάλου, το οποίο φτάνει μέχρι το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Μια προσθήκη ενός όρου από το «παράθυρο» και η μη τήρηση της διαδικασίας που είχε προαποφασιστεί για την διεξαγωγή του διαγωνισμού, δημιουργεί ένα θολό τοπίο, γύρω από την επένδυση.
Ο όμιλος Κοπελούζου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπλοκάρει με προσφυγή στο ΣτΕ τη νέα απόφαση της επιτροπής Εκμίσθωσης και θα προχωρήσει σε αγωγές και κάθε ένδικο μέσο, κατά των μελών της επιτροπής.
Όταν έγινε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εξόρυξη και εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, ο Δημήτρης Κοπελούζος δήλωσε συμμετοχή με την Horizon Μεταλλευτική, εταιρεία ειδικού σκοπού που συνέστησε ειδικά για το συγκεκριμένο έργο. Μαζί του πήρε και την εταιρία ΜΕΤΕ, μια τοπική μεταλλευτική εταιρία της Φλώρινας, η οποία δραστηριοποιείται στην εξόρυξη λιγνίτη και στην οποία έδωσε το 33% της εταιρείας.
Η συνεργασία του Δημ. Κοπελούζου με την ΜΕΤΕ έγινε με τη λογική ότι η τοπική κοινωνία γνωρίζει καλά τα μυστικά του λιγνίτη και ως εκ τούτου πρέπει να έχει λόγο. Παράλληλα, άφηνε διαπιστευτήρια για την ανάπτυξη της περιφέρειας στη Δυτική Μακεδονία, ικανοποιώντας και το πάγιο αίτημα των κατοίκων. Άλλωστε και στους όρους του διαγωνισμού, αναφερόταν ως ένα από τα βασικά κριτήρια τα αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Σε όλες τις προηγούμενες διαδικασίες η Horrizon Μεταλλευτική και η ΜΕΤΕ είχαν προεπιλεγεί. Μάλιστα ο κ. Κοπελούζος, ανέφερε στην προσφορά του, σχετικά με το κριτήριο της οικονομικής επιφάνειας του ομίλου που ζητούσε η επιτροπή εκμίσθωσης, ότι υπάρχουν εχέγγυα 300 εκατ. ευρώ, βεβαιώσεις ιδίων κεφαλαίων και πιστοποιήσεις ότι η εταιρία Horizon Μεταλλευτική ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου.
Η ΠΑΡΑΤΥΠΙΑ
Στη διάρκεια του διαγωνισμού, βάσει ενός ανυπόγραφου εγγράφου της επιτροπής εκμίσθωσης, μπήκε ένας περίεργος όρος, ο οποίος δεν υπήρχε στους άλλους διαγωνισμούς. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε ως προϋπόθεση να υπάρχει μετοχικό κεφάλαιο 20 εκατ. ευρώ από τους υποψηφίους. Με βάση αυτό το όριο, η Horrizon Μεταλλευτική ως εταιρία ειδικού σκοπού και η τοπική ΜΕΤΕ δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, καθώς δεν είχαν τα ίδια κεφάλαια. Σύμφωνα με τα στελέχη του ομίλου Κοπελούζου, η προσθήκη του όρου είναι παράτυπη γιατί προστέθηκε στη δεύτερη φάση της διαδικασίας και μετά την αρχική εξέταση των φακέλων. Υποστηρίζουν ακόμα ότι η υπουργική απόφαση με την οποία τέθηκε το όριο των 20 εκατ. ευρώ δεν κοινοποιήθηκε ποτέ στην Horizon Μεταλλευτική, ούτε δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ώστε να λάβει γνώση. Αναφέρουν δε πως αν γνώριζαν πως το υπουργείο θα ζητούσε εχέγγυα, θα είχε φροντίσει να συμμετάσχει με άλλη εταιρία. Όπως λένε πάντως, ο όμιλος Κοπελούζου έχει συμμετάσχει σε πολλούς άλλους διαγωνισμούς με εταιρίες ειδικού σκοπού, χωρίς να υπάρξουν τέτοιοι δεσμευτικοί όροι.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος έχει συνυπογράψει με τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου την απόφαση της επιτροπής για την επιλογή των πέντε υποψηφίων στη 2η φάση του διαγωνισμού, θα στείλει το θέμα των καταγγελιών του Δημήτρη Κοπελούζου στην επιτροπή διαφάνειας της Βουλής. Το ερώτημα βέβαια είναι αν θα τολμήσει να το κάνει άμεσα και πριν προχωρήσει η διαδικασία. Πάντως, ο κ. Κοπελούζος έχει ήδη στείλει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο, ενώ ενημερώνει την Επιτροπή πως θα προσβάλλει την απόφαση στο ΣτΕ, μπλοκάροντας τη διαδικασία και θα καταθέσει αγωγές εναντίον των προσώπων της Επιτροπής Εκμίσθωσης. Τον φάκελο με τα ίδια στοιχεία έχει στείλει επίσης και στον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Κάποιοι πάντως μιλούν και για «φωτογραφική διάταξη», ενώ εκφράζουν αμφιβολίες αν όλες οι εταιρίες που προκρίθηκαν είναι τόσο μεγάλης οικονομικής ισχύος, που καλύπτουν το όριο των 20 εκατ. ευρώ αλλά και άλλες προϋποθέσεις, ιδιαίτερα δύο απ’ αυτές. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μπορεί να υπέγραψε την υπουργική απόφαση, με την οποία εγκρίνονται τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής Εκμίσθωσης του Λιγνιτωρυχείου της Βεύης, ωστόσο δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού, ούτε και τα… μαγειρέματα που έγιναν για να προκριθούν κάποιοι και να αποκλειστούν κάποιοι άλλοι. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι μόλις ενημερωθεί πλήρως ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα επανεξετάσει την υπόθεση της Βεύης και θα επιφέρει τις αλλαγές, για να μη πέσει σε νέες περιπέτειες η εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου.
ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Άφησαν έξω και τον… πρόεδρο της Ρεάλ
Ενοχλημένες με τον αποκλεισμό τους από την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης είναι και άλλες εταιρίες. Η Επιτροπή Εκμίσθωσης κατάρτισε τον πίνακα φθίνουσας βαθμολογικής κατάταξης όλων των συμμετεχόντων, χωρίς να ανακοινώσει ποια είναι η βαθμολογία των 5 πρώτων που επελέγησαν, (κάτι τέτοιο πρόκειται να γίνει σήμερα) οι οποίες είναι η Τέρνα του Γιώργου Περιστέρη, η Μηχανική του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, ο όμιλος Μυτιληναίου με την ΜΕΤΚΑ, η Άκτωρ του Γιώργου Μπόμπολα και η λιγότερο γνωστή ΑΚΜΗ ΑΤΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη λίστα των υποψηφίων κόπηκαν εκτός από την Horizon Μεταλλευτική του Δημήτρη Κοπελούζου και τη ΜΕΤΕ, η Ελμίν Α.Ε. συμφερόντων του Γιάννη Σήφη Βαρδινογιάννη με την Ιντερκάτ, η κυπριακή Iacovou Brothters, αλλά και ο ισπανικός κολοσσός ACS Dragados του προέδρου της Ρεάλ Φολορεντίνο Πέρεθ, που συμμετείχε από κοινού με την μεταλλευτική εταιρεία της Καβάλλας Βουγιουκλή. Εκτός μάχης τέθηκαν επίσης και η Γαία Τεχνική, η κοινοπραξία ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ-ΚΑΠΑ Δυναμική ΑΤΕ – Energen, η κοινοπραξία Νεοτεχνική – Μπετακάτ και η Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας. Με την οικογένεια Ρόζα που είναι ιδιοκτήτρια της τελευταίας εταιρείας η ΔΕΗ είχε αποφασίσει να παρατείνει την συμφωνία για περίπου 15 χρόνια και με τίμημα 20% υψηλότερο του ισχύοντος με σκοπό να αντλήσει 2 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο από το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας Φλώρινας.
ΠΗΓΗ: kaythpena2011.blogspot.com