Κοινοπραξία 5 ισχυρών «χτυπάει» το Τάε κβον ντο

Το σχέδιο Λασκαρίδη, Βασιλάκη, Ιωάννου, Χανδρή και Alpha bank

Πέντε από τους πιο ισχυρούς ομίλους της χώρας στο χώρο του τουρισμού και των αερομεταφορών, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια κοινοπραξία γιγάντων, για να πάρουν στα χέρια τους την παραλιακή περιοχή της Αθήνας, από το Φάληρο μέχρι το Ελληνικό. Οι εφοπλιστές αδελφοί Θανάσης και Πάνος Λασκαρίδης με την «Μεγάλη Βρετανία», ο κατασκευαστής Δάκης Ιωάννου με το «Ιντερκοντινένταλ» και το «Υes Hotel»,
ο όμιλος της εφοπλιστικής οικογένειας Χανδρή με το «Metropolitan», η Alpha bank με τον «Χίλτον» και ο Θεόδωρος Βασιλάκης με την «Aegean Airlines», ίδρυσαν πριν από λίγο καιρό κοινοπραξία.
Πρώτος στόχος το συνεδριακό κέντρο και οι υπόλοιπες δραστηριότητες στις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ταε κβο ντο στο Φάληρο, με το βλέμμα όμως στο… Ελληνικό.
Πώς ιδρύθηκε η κοινοπραξία και πώς αποφάσισαν οι ισχυροί επιχειρηματίες του τουρισμού, του εφοπλισμού, των κατασκευών με τα πεντάστερα ξενοδοχεία και των αερομεταφορών με μεγάλη δραστηριότητα στο χώρο του αυτοκινήτου (Autohellas, Hertz): Και γιατί έβαλαν τώρα στόχο τον διαγωνισμό για το συνεδριακό κέντρο του Τάε κβον ντο, ο οποίος έχει υποστεί… Βατερλό και έχει κηρυχθεί άγονος τρεις φορές, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σχέδιο για την κοινοπραξία καταστρώθηκε από τους αδελφούς Λασκαρίδη. Η πρώτη προσέγγιση έγινε προς την πλευρά του Θόδωρου Βασιλάκη της Aegean Airlines. Οι αδελφοί Λασκαρίδη ήταν από τους πρώτους επενδυτές που στάθηκαν στο πλευρό του κ. Βασιλάκη, όταν δημιούργησε την αεροπορική του εταιρεία και μετέχουν με άλλη εταιρεία στο μετοχικό κεφάλαιο. Ακολούθησε ο Δάκης Ιωάννου, επίσης αρχικός επενδυτής και μέτοχος της Aegean Airlines. Στην «παρέα» των τριών προστέθηκε και η Ευγενία Χανδρή, που ελέγχει τα ξενοδοχεία της οικογένειας, με πρώτο το «Μetropolitan».
    Η προσθήκη της Alpha bank με το Χίλτον, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μετά από επαφές που είχαν οι αδελφοί Λασκαρίδη και ο Θόδωρος Βασιλάκης με τον ίδιο τον Γιάννη Κωστόπουλο και πήραν το «οκ».

ΤΟ «ΜΥΣΤΙΚΟ» ΤΟΥ ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ
    Το ερώτημα στους επιχειρηματικούς κύκλους, ελάχιστοι από τους οποίους γνωρίζουν την σύσταση της κοινοπραξίας, είναι γιατί επελέγη η διεκδίκηση του μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου στο Τάε κβον ντο, που έχει κηρυχθεί άγονος τρεις φορές. Η πρώτη ημερομηνία υποβολής προσφορών ήταν η 7η Φεβρουαρίου, κατόπιν πήρε παράταση για τις 8 Μαρτίου και δόθηκε νέα παράταση για τις 14 Απριλίου. Και οι τρεις διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι και έχει δοθεί νέα παράταση. Τα ερωτήματα πλήθυναν για τις αποτυχίες, καθώς συμμετείχαν (σε διαφορετικούς διαγωνισμούς) εταιρείες όπως η Hochtief (που πήρε απόφαση να αποσυρθεί πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία), η Ελλάκτωρ του Γιώργου Μπόμπολα, η ΓΕΚ Τέρνα του Γιώργου Περιστέρη, η ΑΤΕ bank και άλλοι μικρότεροι όμιλοι. Μάλιστα στον δεύτερο διαγωνισμό συμμετείχε και ισραηλινός όμιλος real estate, ο οποίος όμως αποχώρησε.
    Σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους παράγοντες της αποτυχίας ήταν η αρνητική οικονομική συγκυρία, οι χρήσεις για το ακίνητο που δεν είναι υπό τις παρούσες συνθήκες ελκυστικές, οι συνεχείς ακυρώσεις συνεδρίων την τελευταία διετία αλλά και οι μικρές προσφορές των ενδιαφερομένων, που ήθελαν να αποφύγουν την ανάληψη του επιχειρηματικού ρίσκου για μια επένδυση που χαρακτηριζόταν από πολλούς ως αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Τι είδαν οι πέντε ισχυροί όμιλοι και ένωσαν τις δυνάμεις τους για το έργο αυτό, που δεν είχαν δει οι υπόλοιποι;
    Οι πληροφορίες λένε ότι το «μυστικό» κρύβεται στο…. Ελληνικό. Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία των ισχυρών έχει στόχο, να εξασφαλίσει την εκμετάλλευση όλης της παραλιακής ζώνης, από το Φάληρο ως το Ελληνικό, συμμετέχοντας και στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν στο πλαίσιο της αξιοποίησης του Ελληνικού, εκτός από τις διακρατικές συμφωνίες. Σύμφωνα με το σχέδιο του Ισπανού αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο, σε ένα μέρος της έκτασης του Ελληνικού, προτείνεται (και έχει γίνει δεκτό από την κυβέρνηση) η κατασκευή συνεδριακού κέντρου μεγάλου βεληνεκούς, χωρητικότητας δεκάδων χιλιάδων ατόμων. Σύμφωνα με τον Αθεμπίγιο, τέτοια συνεδριακά κέντρα υπάρχουν μόνο δύο στην Ευρώπη, στη Βαρκελώνη και τη Βιέννη. Αυτή την επένδυση θέλουν τα μέλη της κοινοπραξίας των ισχυρών.
    Μπροστά του βέβαια θα… ωχριά το συνεδριακό κέντρο του Ταε κβον ντο. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, οι επιχειρηματίες θέλουν και αυτό το έργο, όχι μόνο για το συνεδριακό κέντρο αλλά και για τις δραστηριότητες που μπορεί να αναπτυχθούν στην περιοχή, μετά και την ανάπλαση του φαληρικού όρμου, που γίνεται με χρηματοδότηση του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο.
    Εκτός από το συνεδριακό κέντρο, που θα φιλοξενεί εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, συνέδρια, διασκέψεις, σεμινάρια, παραστάσεις (δραστηριότητες οι οποίες ελάχιστα φιλοξενούνται στα πεντάστερα ξενοδοχεία των επιχειρηματιών), παραχωρείται και η έκταση προς συντήρηση και εκμετάλλευση, της πλατείας Νερού με τα κτίρια, ο περιβάλλων χώρος του κεντρικού κτιρίου του Ταε κβον ντο και τμήμα της παραλιακής ζώνης που ως σήμερα είναι αδιαμόρφωτη.
    Η μία έξοδος του αναπλασμένου παραλιακού όρμου, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Ιταλού αρχιτέκτονα θα καταλήγει στο Τάε κβον ντο.
    Το σχέδιο της κοινοπραξίας προβλέπει οριστική αναμόρφωση της περιοχής, με γραφεία, χώρους αναψυχής, αγορών, ενδεχομένως και εστίασης και άλλες δραστηριότητες, ώστε να εκμεταλλευτούν και όσους θα επισκέπτονται τον φαληρικό όρμο, η ανάπλαση του οποίου θα ολοκληρωθεί πιθανότατα μαζί με την κατασκευή του Τάε κβον ντο, εφόσον αναδειχθεί πλειοδότης στον επόμενο διαγωνισμό, που τοποθετείται τον Σεπτέμβριο.

Οι επιχειρηματίες το θέλουν όχι μόνο για την μετατροπή του σε συνεδριακό κέντρο αλλά και για τις δραστηριότητες που μπορεί να αναπτυχθούν στην περιοχή, μετά και την ανάπλαση του φαληρικού όρμου

Οι Γάλλοι αντίπαλοι και το δέλεαρ των Ελλήνων
    Τα σχέδια της κοινοπραξίας είναι μεγαλεπήβολα και απαιτούνται κεφάλαια περίπου μισού δις ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Πολιτισμού, μόνο για την μετασκευή του γυμναστηρίου του Τάε κβον ντο θα απαιτηθούν 30 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα έργα θα κοστίσουν πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Δεν υπολογίζεται βέβαια η επένδυση στο Ελληνικό. Οι πέντε ισχυροί πάντως, θα έχουν τουλάχιστον ένα ισχυρό αντίπαλο από το εξωτερικό. Οι πληροφορίες λένε ότι μπορεί να συμμετάσχει η γαλλική GL, η οποία διαχειρίζεται συνεδριακά κέντρα στη Βαρκελώνη (ένα από τα οποία είναι ίδιο με αυτό που προτείνει ο Αθεμπίγιο στο Ελληνικό) και η οποία είχε συμμετάσχει στον επίσης άγονο διαγωνισμό το 2007. Από τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, δεν έχει ακόμα επιδειχθεί ενδιαφέρον, αν και οι πληροφορίες λένε ότι η συμμετοχή της κοινοπραξίας θα αποτελέσει δέλεαρ και για τους άλλους μεγάλους των κατασκευών που είχαν συμμετάσχει παλιότερα, δηλαδή του Μπόμπολα και Περιστέρη.
ΠΗΓΗ: kaythpena2011.blogspot.com