Πολλά τα κοινά σημεία με όσων
είχαν συμβεί με την προμήθεια
των ρωσικών συστημάτων Tor M1
Γερμανική προμήθεια με… ρωσικό «know how»; Ίδια περίοδος, ίδιοι πολιτικοί προϊστάμενοι και κοινά σημεία στην υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (Α.Ω.) εντοπίζονται τόσο στα γερμανικά υποβρύχια, όσο και στην προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων. Όπως και στην υπόθεση των Tor M1, έτσι και στα υποβρύχια διαπιστώνεται ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε στην πίστωση σειράς Α.Ω., τα οποία δεν εκτελέστηκαν. Η υπογραφή της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά προηγήθηκε κατά μία ημέρα εκείνης για την κύρια σύμβαση (14 Φεβρουαρίου 2000) ανάμεσα στο υπουργείο Άμυνας και τα Ελληνικά Ναυπηγεία (ΕΝΑΕ) με υποκατασκευαστές τις γερμανικές εταιρείες Ferrostaal AG και HDW.
Η σύμβαση υπ΄ αριθμόν 08/2000 αφορά προγράμματα πιστωτικής αξίας 1.376 δις. ευρώ και ονομαστικής αξίας 255 εκατ. Στη συνέχεια, με την άσκηση της προαίρεσης για το τέταρτο υποβρύχιο διαμορφώθηκε στο 1,540 δις. πιστωτική και με ονομαστική 282,3 εκατ. ευρώ.
Περιελάμβανε συνολικά 10 βασικά προγράμματα. Από αυτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το «Νο 2» με τίτλο «υποδομή στα ΕΝΑΕ», ονομαστικής αξίας 73 εκατ., που αφορούσε «προμήθειες, υπηρεσίες μηχανολογικού εξοπλισμού, παροχές, ανέγερση, εγκατάσταση και παράδοση του έργου των υπηρεσιών» και το ανέλαβαν οι εταιρείες ΕΜΕΚ ΑΤΕ και ΕΜΕΚ Α.Ε. Σύμφωνα με την πορισματική αναφορά του ΣΔΟΕ τον περασμένο Μάρτιο, από τον έλεγχο που έγινε στα ναυπηγεία προέκυψε ότι τα έργα του προγράμματος που εκτελέστηκαν και τιμολογήθηκαν ανέρχονται μόλις σε 50 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας έως τις 31 Μαρτίου 2004 πίστωσε το σύνολο της ονομαστικής αξίας. Προκύπτει λοιπόν μια αδικαιολόγητη διαφορά ύψους 23 εκατ. ευρώ.
Κατά σύμπτωση, το ποσό αυτό προσεγγίζει τα 25,3 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με την εισαγγελία του Μονάχου έλαβαν τα μέλη της περίφημης «ομάδας Α» κατά την περίοδο 2000-2003, όταν και εμφανίζεται να υλοποιείται το παραπάνω έργο. Την ομάδα αυτή είχε συστήσει η Ferrostaal και φέρεται να ήταν επιφορτισμένη με τις «χρήσιμες πληρωμές» στην Ελλάδα προκειμένου οι Γερμανοί να εξασφαλίσουν το συμβόλαιο της αγοράς των υποβρυχίων. Το ερώτημα είναι γιατί το υπουργείο Άμυνας, εκείνη την περίοδο, πίστωσε ολόκληρη την αξία του προγράμματος, ενώ σήμερα το ΣΔΟΕ διαπιστώνει ότι τα τιμολόγια αντιστοιχούν περίπου στα 2/3 του ποσού: Το θέμα θεωρείται κρίσιμο, καθώς μόνο μετά την πίστωση του υπουργείου – όπως συμβαίνει στα Α.Ω. – η γερμανική προμηθεύτρια εταιρεία Ferrostaal/HDW θα μπορούσε να εκταμιεύσει χρήματα για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, ζητούνται απαντήσεις για την κατάληξη των 23 εκατομμυρίων ευρώ της διαφοράς.
Επιπλέον το πρόγραμμα «Νο1», αν και αρχικώς είχε ονομαστική αξία 38 εκατ. ευρώ, αργότερα εκτοξεύθηκε στα 57 εκατ. ευρώ «χωρίς επαρκή αιτιολογία», όπως σημειώνουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Απορίες προκαλούν και όσα συνέβησαν στο πρόγραμμα «Νο 4» για τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στο ΕΝΑΕ, ονομαστικής αξίας 25,5 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα, μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2001, ολοκληρώθηκε και πιστώθηκε από το υπουργείο Άμυνας. Εντούτοις, κατά την ένορκη κατάθεσή του στο ΣΔΟΕ ο σημερινός λογιστής των ναυπηγείων δήλωσε άγνοια, ενώ κατέθεσε ότι τα ναυπηγεία πλήρωσαν 3,5 εκατ. ευρώ για τα έξοδα της εκπαίδευσης και της διαμονής του προσωπικού στο Κίελο.
Ρόλο «συντονιστή» στα Α.Ω., σύμφωνα με την πορισματική αναφορά του ΣΔΟΕ, είχε αναλάβει η εταιρεία ΜΙΕ με έδρα τον Πειραιά. Την επίμαχη περίοδο, όταν συνάπτονταν οι συμβάσεις το 2000, εμφανίζονταν ως μέτοχοι τη ΜΙΕ άλλες εταιρείες με έδρα την Κύπρο, κατά το πρότυπο της Drumilan στην περίπτωση των Tor M1. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται από το ΣΔΟΕ «προκύπτει άμεση εμπλοκή των εταιρειών ΜΙΕ με τα Ελληνικά Ναυπηγεία, την ΗDW/Ferrostaal και εκπροσώπων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».
Το βέβαιο είναι ότι ο τρόπος υλοποίησης των συμβάσεων για τα Α.Ω. εγείρει σωρεία ερωτημάτων. Ποσά, που παραπέμπουν σε υπερτιμολογήσεις, ανεκτέλεστα πλην όμως πιστωμένα προγράμματα με τη σφραγίδα του υπουργείου Εθν. Άμυνας και αναντιστοιχία εγγράφων από τους κατά περίπτωση εμπλεκομένους: Άλλα στοιχεία αναφέρει το υπουργείο Εθν. Άμυνας και άλλα δίνουν στο ΣΔΟΕ οι εταιρείες, που εμφανίζονται να εκτελούν τα Α.Ω. Βεβαίως, όλες αυτές οι «ανεξήγητες» καταστάσεις ενδεχομένως να μην υπήρχαν εάν ετησίως συντάσσονταν πλήρεις αναφορές για την πρόοδο κάθε έργου, κάτι που προβλέπεται ωστόσο ρητά στο άρθρο 15 των κατευθυντηρίων οδηγιών για τα Α.Ω.
Πιέσεις σε δύο από την προανακριτική
Εξετάζεται το ενδεχόμενο βίαιης προσαγωγής των κ. Ματαντού και Αβατάγγελου, που αρνήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες
Ανοικτό το ενδεχόμενο βίαιης των μαρτύρων αφήνει η προανακριτική επιτροπή, σε περίπτωση που αρνηθούν εκ νέου να καταθέσουν οι επιχειρηματίες κ. Ματαντός καιΑλ. Αβατάγγελος. Η επιτροπή τους είχε καλέσει να καταθέσουν σήμερα, εκείνοι όμως αρνήθηκαν μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων τους να παραστούν επικαλούμενοι σε επιστολές τους προς την επιτροπή ότι πρόκειται να εξεταστούν ως ύποπτοι από την εισαγγελέα κ. Παπανδρέου.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την «έκρηξη» του προέδρου της επιτροπής κ. Μ. Μπόλαρη, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν κάποιοι να μην εμφανίζονται στην επιτροπή, αλλά να κάνουν συναντήσεις με επιφανή στελέχη κόμματος. «Τι παζαρεύουν;» αναρωτήθηκε ο κ. Μπόλαρης, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να έρθουν και να καταθέσουν. Ο πρόεδρος της επιτροπής αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις σε ποιο κόμμα αναφέρεται. Πήγες του ΠΑΣΟΚ πιθανολογούσαν ότι ο κ. Μπόλαρης αναφερόταν στον κ. Αβατάγγελο και άφηναν να εννοηθεί ότι το κόμμα είναι η Ν.Δ. Ωστόσο, όπως έλεγαν χθες βουλευτές της επιτροπής, ο τρόπος με τον οποίο το είπε δεν αποκλείει ούτε το κόμμα του. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μπόλαρης προσπάθησε να αυξήσει την πίεση στους δύο μάρτυρες, ώστε να εμφανιστούν στην επιτροπή. Ο κ. Ματαντός και Αβατάγγελος έχουν προσκληθεί εκ νέου στην επιτροπή την Πέμπτη και την Παρασκευή το πρωί αντίστοιχα.
Ο επίσης φερόμενος να εμπλέκεται στην υπόθεση κ. Γ. Μπέλτσιος περιορίστηκε στην κατάθεσή του σε μια δήλωση που είχε ετοιμάσει εκ των προτέρων. Παραδέχτηκε ότι είχε συμφωνία με τη Ferrostaal που είχε κατατεθεί και στη Δ.Ο.Υ., η οποία όμως αναφερόταν σε έργα υποδομών και συγκοινωνιών. Ουδεμία σχέση είχε, όπως είπε, με υποβρύχια και προμήθειες του υπουργείου Άμυνας. Δεν υπήρξε ταμίας κανενός, δεν λειτούργησε ως αντιπρόσωπος και δεν συμμετείχε σε καμμία ομάδα «Α» (σ.σ. μια ομάδα ατόμων που είχε συστηθεί από τη Ferrostaal, με αντικείμενο την προώθηση αμυντικών συστημάτων), τόνισε. Υποστήριξε, τέλος, ότι το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση με επιλεκτική χρήση αποσπασμάτων της δικογραφίας.
Ο γερμανικός «φάκελος» της υπόθεσης αποστέλλεται στην Ελλάδα
Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις της Εισαγγελίας στο Μόναχο με τη Ferrostaal για ένα πιθανό συμβιβασμό
Βασικούς μάρτυρες στην υπόθεση των υποβρυχίων που λειτούργησαν ως μεσάζοντες στην υπόθεση των υποβρυχίων κάλεσε χθες η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, την ώρα που οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές στο Μόναχο δήλωναν ότι είναι έτοιμες να αποστείλουν τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης των υποβρυχίων στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται και με κατάρρευση των διαπραγματεύσεων της εισαγγελίας στο Μόναχο με τη Ferrostaal για έναν πιθανό συμβιβασμό. «Η υπόθεση θα κριθεί τώρα στο ακροατήριο», νομική πηγή στο Μόναχο που γνωρίζει καλά τις λεπτομέρειες των συζητήσεων ανάμεσα στην εισαγγελία και την εταιρεία του Εσσεν. Οι μάρτυρες που κάλεσε χθες η επιτροπή είναι οι Μ.Φ., Α.Α. και Μ.Μ.
Ενδεικτική για τις μισές αλήθειες που λένε οι μάρτυρες είναι και η κατάθεση του Μ.Μ. στην εισαγγελία του Μονάχου, σύμφωνα με την οποία αμφιβάλλει αν ο κληθείς από την προανακριτική επιτροπή Α.Α. «είναι υπαρκτό πρόσωπο». Το όνομά του, λέει ο Μ.Μ., αν υπάρχει δεν φαίνεται να είναι ελληνικό, μοιάζει κατασκευασμένο. Ουδέποτε είχε ακούσει γι’ αυτό το όνομα, όπως άλλωστε και για το όνομα του άλλου μάρτυρα που έχει κληθεί να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή, του Μ.Φ. Για τον Ι.Μ. ο Μ.Μ. αναφέρει ότι του έδωσε 1 εκατ. για «καλή δουλειά» σε δραχμές, χωρίς να μπορεί να διευκρινίσει τι ήταν αυτή η «δουλειά».
Από έγγραφα προκύπτει ότι οι τρεις Έλληνες της ομάδας Α, που εκλήθησαν στη Βουλή (Α.Α., Μ.Μ., Ι.Μ.) όχι απλά γνωρίζονταν, αλλά είχαν κατά κάποιο τρόπο συνεργασθεί για την επιτυχία της ανάθεσης στις γερμανικές εταιρείες. Έτσι ο Α.Α. πληρώθηκε ως το τέλος του 2003 από τον λογαριασμό του Μ.Μ. στην τράπεζα UBS της Λουκέρνης ένα ποσό 25,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο Ι.Μ. πληρώθηκε επίσης μέσω Μ.Μ. Αδιευκρίνιστος είναι ο ρόλος του τέταρτου Έλληνα Μ.Φ., ενός τέταρτου Έλληνα Μ.Φ., εντός κατοίκου των βορείων προαστίων, στον οποίο φαίνεται να ανήκει η εταιρεία Dolmarton.ΠΗΓΗ: blackmoney2011.blogspot.com