Γιατί οδηγείται σε ναυάγιο η επένδυση
των 5 δις στο «Central Park» της Αθήνας
«WHAT’S THE DEAL?» λέγεται ότι είναι η φράση που «φωνάζουν» εδώ και περίπου 300 ημέρες οι άνθρωποι του Κατάρ προς την ελληνική κυβέρνηση και ειδικά προς τον υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη
Η αγγλική έκφραση που σημαίνει «πείτε μας ποια είναι η ακριβής συμφωνία για να ξέρουμε τι μας γίνεται» συνοψίζει ακριβώς το πνεύμα συνεργασίας (όσο έχει απομείνει) από την πλευρά της κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Κατάρ, Qatar Investment Autority (QIA), για την υπόθεση του Ελληνικού.
Ο κυριότερος λόγος που ο εκτελεστικός διευθυντής της κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Κατάρ, κ. Αχμάντ Αλ Σαγέντ, ζητάει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, είναι ότι από τα 5.300 στρέμματα του Ελληνικού, τίτλους καθαρής ιδιοκτησίας έχουν μόνο τα μισά, κάτι που εκτιμάται ότι θέτει σε κίνδυνο την επένδυση λόγω πιθανών δικαστικών προσφυγών. Ακόμα όμως και υπό αυτές τις συνθήκες, το QIA ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να τους ξεκαθαρίσει ότι τα 2.600 στρέμματα είναι καθαρά και ότι θα μπορούν να δοθούν προς αξιοποίηση. Απλά ζητάει να ξεκαθαριστεί εδώ και τώρα καθώς είναι γνωστό ότι το κρατίδιο έχει δεσμεύσει στην Credit Suisse της Γενεύης το ποσό των 2 δις ευρώ γι’ αυτή τη δουλειά. Σε κάθε περίπτωση το Κατάρ φέρεται επίσης ότι αξίωνε την αξιοποίηση μέχρι και 70% της συνολικής έκτασης του Ελληνικού, κάτι που στην πράξη θα ακύρωνε την «οραματική διακήρυξη» της κυβέρνησης ότι πρόκειται να παραδώσει ένα «Central Park» στην καρδιά της πρωτεύουσας. Η κυβέρνηση πάντως οδηγείται, έπειτα από παρέμβαση, όπως φημολογείται, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε διαγωνισμό αντί της απευθείας ανάθεσης όπως υποστήριζε ο υπουργός Επικρατείας κ. Παμπούκης προ μηνών.
Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός σε ερώτηση αν θα επιλεγεί απευθείας ανάθεση ή διαγωνισμός τόνισε: «Είναι δύο πράγματα τα οποία είναι διαφορετικά. Ούτε ανάθεση θα γίνει και σκεφτόμαστε τι μορφή θα έχει η διαγωνιστική διαδικασία. Προφανώς θα υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις για κάποιον ο οποίος έχει την πραγματική δυνατότητα να συμμετάσχει σε αυτό, εφόσον έχει ενδιαφέρον να παρουσιαστεί. Είναι προφανές αυτό».
Στενός συνεργάτης του κ. Παμπούκη πάντως υποστηρίζει ότι «το Κατάρ θα λάβει μέρος στη διαδικασία».
Νομικές πηγές των Βρυξελλών υποστηρίζουν πάντως ότι η Γερμανία πίεσε παρασκηνιακά την Ε.Ε. να «μην επιτρέψει» στην Αθήνα να προχωρήσει τη συμφωνία με την κρατική επενδυτική εταιρεία του Κατάρ. Τα επιχειρήματα που τέθηκαν μέσω Βερολίνου από πολύ νωρίς ήταν ότι μια απευθείας ανάθεση της επένδυσης στην QIA, έτσι όπως τη σχεδίαζε η κυβέρνηση, αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία και ότι θα έπρεπε να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός γιατί υπήρχαν και «ευρωπαϊκές εταιρείες» που ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν. Μάλιστα ακούγεται ότι και μια ελληνική εταιρεία έκανε lobbying κατά της απόφασης της Αθήνας.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τα μηνύματα των Βρυξελλών προς την κυβέρνηση Παπανδρέου είχαν στόχο τον «αδιαφανή» ρόλο του Ισπανού αρχιτέκτονα κ. Χοσέ Αθεμπίγιο, ο οποίος είχε αναλάβει χωρίς διαγωνισμό το σχέδιο μελέτης. Η ελληνική κυβέρνηση για να παρακάμψει τον σκόπελο δικαιολόγησε στην Ε.Ε. ότι «ο Αθεμπίγιο είναι προσωπικός φίλος του Έλληνα πρωθυπουργού και θα κάνει τη μελέτη αμισθί». Όταν όμως δημοσιοποιήθηκε το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 εκατ. ευρώ, από τη διυπουργική επιτροπή, οι «ενδιαφερόμενοι ανταγωνιστές» στην Ε.Ε., μια ισπανική, μια ολλανδική και μια ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, «είδαν» ότι ως σύμβουλος εμφανίζεται η εταιρεία Barcelona Strategic Urban Systems (BSUS). Διευθύνων σύμβουλος και ένας εκ των ιδιοκτητών της συγκεκριμένης εταιρείας είναι και ο Ισπανός αρχιτέκτονας. Οι «Ευρωπαίοι ανταγωνιστές» άφησαν υπονοούμενα ότι ο πλασαριζόμενος ως «φίλος του πρωθυπουργού» δεν εργάζεται «αμισθί» και φρόντισαν να το διοχετεύσουν μέσω συγκεκριμένων καναλιών στις Βρυξέλλες.ΠΗΓΗ: kaythpena2011.blogspot.com