Οι γειτονιές του εγκλήματος

Καθημερινή μάχη επιβίωσης δίνουν 
οι κάτοικοι που απέμειναν στο κέντρο 
της Αθήνας

    «ΚΑΠΟΤΕ περπατούσαμε μέσα στη νύχτα από τη μια γειτονιά του Μεταξουργείου στην άλλη και το καταλαβαίναμε από τη μυρωδιά του νυχτολούλουδου και τους ρομαντικούς ήχους της καντάδας. Σήμερα βλέπουμε τον έμπορο ναρκωτικών και στην επόμενη γωνία το κορίτσι από την Αφρική που ζητάει 20 ευρώ για να πας μαζί της χωρίς προφυλακτικό».
    Η περιγραφή του κυρίου Άγγελου, κατοίκου του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, δίνει ακριβώς το στίγμα της σημερινής εποχής στην καρδιά της πρωτεύουσας, που νοσεί από αρρυθμία.
Είναι δύσκολο να περπατήσει κανείς στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου και να μη βρει τουλάχιστον έναν ιδιοκτήτη καταστήματος που δεν έχει πέσει θύμα ληστείας ή αρπαγής. Η Ελληνική Αστυνομία χαρτογράφησε τις μορφές του εγκλήματος στο κέντρο της Αθήνας και τους έδωσε ονόματα οδών και έκταση τετραγώνων. Στο φως της ημέρας κυκλοφορούν μόνο όσοι πηγαίνουν στις εργασίες τους, αλλά φροντίζουν να «εξαφανιστούν» πολύ πριν πέσει η νύχτα, «γιατί στο άβατο του κέντρου δεν υπάρχει βοήθεια».
«Οι γυναίκες εδώ δεν φορούν σταυρούς ούτε αλυσίδες, γιατί φοβούνται ότι θα τις κλέψουν», λένε οι κάτοικοι

    Οι παλαιοί Αθηναίοι μένουν γιατί δεν μπορούν να φύγουν και να απαξιώσουν την περιουσία τους. Αλλά το «μένουν» έχει μεγάλο τίμημα. Δεν υπάρχει βράδυ που δεν θα ακούσουν τη φωνή μιας γυναίκας που καλεί σε βοήθεια επειδή της κλέβουν την τσάντα ή της τραβούν από τον λαιμό το κόσμημα που φοράει. Δεν υπάρχει εβδομάδα που να μην διαμαρτυρηθεί τουρίστας ότι του άρπαξαν τις αποσκευές ακριβώς έξω από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου.
    Στην περίπτωση των ξενοδοχείων Fashion House και Acropol, στην εκβολή της Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και πριν από περίπου δύο μήνες έκλεισαν, σηματοδοτώντας την εκκένωση της πλατείας. Μπορεί η δολοφονία του Μανώλη Καντάρη να έφερε και πάλι τις περιπολίες της Αστυνομίας στον άξονα του εγκλήματος και τις γειτονιές του κέντρου, όμως όλοι όσοι ζουν και εργάζονται στην «πρώτη γραμμή της εγκληματικότητας» γνωρίζουν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι προσωρινά.

Ο χάρτης
    Ο άξονας του εγκλήματος εκτείνεται από την Ομόνοια μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα, κατά μήκος της οδού Αχαρνών, φτάνοντας στα όρια της 3ης Σεπτεμβρίου και της Λιοσίων. Σε αυτή την περιοχή, εκτός των επιθέσεων με σκοπό τη ληστεία, καταγράφονται συνεχείς αιματηρές συμπλοκές μεταξύ αντίπαλων ομάδων λαθρομεταναστών, αλλά και επιθέσεις ακροδεξιών εναντίον αλλοδαπών. «Πεδία σύγκρουσης» μεταξύ αλλοδαπών είναι κυρίως οι πλατείες Αγίου Παντελεήμονα, Βικτωρίας και Αττικής.

    «Αφοδεύουν, κλέβουν, βαράνε. Οι γυναίκες εδώ δεν φορούν σταυρούς ούτε αλυσίδες, γιατί φοβούνται ότι θα τις κλέψουν», καταγγέλλει ο Σπύρος Γιαννάτος εκ μέρους 250 κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα, που εδώ και λίγους μήνες ξεκίνησαν «περιπολίες» στις γειτονιές τους. Αντίστοιχη «κόκκινη ζώνη» αποτελεί και ο άξονας Μάρνη, Καρόλου και πλατείας Μεταξουργείου, όπου καταγράφονται πολλές ληστείες και κλοπές: «Μου έχουν επιτεθεί δύο φορές με μαχαίρι. Ήρθαν ένα απόγευμα που δούλευα, μπήκαν τρεις μέσα, μου πήραν το τσαντάκι και μου είπαν «τα λεφτά», περιγράφει ο Μιχάλης Ρακιτζάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος στην οδό Γερανίου.
    «Μόνη μου πήγαινα επάνω στους εμπόρους ναρκωτικών και τους έσπρωχνα να φύγουν από εδώ, φώναζα και τους έδειχνα με το δάκτυλο, αλλά κανένας ποτέ δεν συγκινήθηκε για να με βοηθήσει», λέει συγκινημένη η Αγγελική Παπαχαραλάμπους, που διατηρεί κατάστημα με τουριστικά είδη στην Αγίου Κωνσταντίνου. Το τρίγωνο μεταξύ των οδών Πατησιών, Μάρνη και Καποδιστρίου, τα πέντε οικοδομικά τετράγωνα μεταξύ Αγίου Κωνσταντίνου, Γερανίου, Ζήνωνος και Ακομινάτου και το τετράγωνο μεταξύ των οδών Σωκράτους, Βεραντζέρου, Μενάνδρου και Σατωβριάνδου αποτελούν τους χώρους διακίνησης ναρκωτικών από αλλοδαπούς, κυρίως Αφγανούς και Αφρικανούς.

Ναρκωτικά και αρπαγές
    Εκτεταμένη διακίνηση γίνεται και στην πλατεία Μεταξουργείου. «Ναρκωτικά και αρπαγές είναι το μεγάλο μας πρόβλημα», σημειώνει ο Αλέξανδρος Παπαχαραλάμπους και εμφατικά τονίζει: «Οκτώ στους δέκα που έρχονται στο κατάστημα αρπάζουν ό,τι προλάβουν από τους πάγκους μου και εξαφανίζονται τρέχοντας. Με κλέβουν κάθε μέρα. Στο ύψος της Μενάνδρου, συνεχίζουν να πουλούν ναρκωτικά και μετά νέοι άνθρωποι σωριάζονται στο πεζοδρόμιο. Το κατάστημά μου είναι ακόμα ανοικτό χάρη στους πιστωτές μου. Δανείζομαι για να επιβιώσω, σαν την Ελλάδα…».
    Η πορνεία έχει τα δικά της «γκέτο». Η παραδοσιακή περιοχή μεταξύ των οδών Αιγησιλάου, Δεληγιώργη, Αχιλλέως και Θερμοπυλών συγκεντρώνει εκατοντάδες μετανάστριες, που εκδίδονται στον δρόμο λόγω της ύπαρξης σε αυτή την περιοχή πολλών οίκων ανοχής. Αντίστοιχη εικόνα στην πλατεία Κουμουνδούρου και στο τετράγωνο πίσω από το Δημαρχείο της Αθήνας.
    Ένα αξιοπρόσεκτο φαινόμενο είναι η μετακίνηση μεγάλου αριθμού εκδιδόμενων μεταναστριών από το κέντρο προς τα Άνω Πατήσια. Λόγω της υψηλής εγκληματικότητας, αντιμετώπιζαν έλλειψη πελατών και αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τις πιάτσες επί της οδού Πατησίων, από την Αγίου Μελετίου μέχρι και το Πάρκο του Φιξ.
    Τα έξι οικοδομικά τετράγωνα που περιλαμβάνονται μεταξύ των οδών Αναξαγόρα, Μενάνδρου, Ευριπίδου και Σωκράτους θεωρούνται από τους αστυνομικούς το κέντρο της διακίνησης των προϊόντων παραεμπορίου.
    Αποθήκες έχουν βρεθεί και σε άλλες περιοχές του ευρύτερου κέντρου, εκεί όμως επικεντρώνονται οι αρμόδιες Αρχές για τον εντοπισμό όχι μόνο των προϊόντων αλλά και των κεντρικών διακινητών τους, που χρησιμοποιούν τα ίδια πόστα με τους εμπόρους ναρκωτικών, όπως ακριβώς συμβαίνει στην πλατεία της Ομόνοιας: «Μ’ έχουν απειλήσει ότι θα με σκοτώσουν τουλάχιστον 200 φορές. Αν ο φόβος με νικήσει, θα πρέπει να κλειδώσω τον πάγκο μου και να πάω στο σπίτι μου. Αλλά πώς θα ζω μετά;», αναρωτιέται ο εφημεριδοπώλης Παναγιώτης Μουρούτσος, που θεωρεί ότι η μάστιγα του κέντρου είναι κυρίως οι έμποροι του θανάτου: «Ο έμπορος λέει ότι όπως δουλεύω εγώ που πουλάω εφημερίδες ή ο περιπτεράς που πουλάει τσιγάρα, έτσι πρέπει να δουλέψει και αυτός. Όμως, ο περιπτεράς δεν πουλάει τσιγάρα στους ανήλικους, ο έμπορος πουλάει ναρκωτικά κυρίως σε ανηλίκους».

ΑΘΗΝΑΣ, ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ, ΜΙΑΟΥΛΗ
Διακίνηση πλαστών εγγράφων

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ για τους αστυνομικούς παρουσιάζει και ένα ακόμη σημείο: η περιοχή ανάμεσα στις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου και Μιαούλη, όπου τα στατιστικά των συλλήψεων αλλά και οι πληροφορίες τους το έχουν χαρακτηρίσει «πιάτσα διακίνησης και αγοραπωλησίας πλαστογραφημένων δικαιολογητικών παραμονής αλλοδαπών». Εκεί, το κουμάντο φαίνεται ότι κάνουν κυρίως Ιρακινοί πλαστογράφοι.