Ανωνυμία και blogs
Μετά τη δημόσια συζήτηση το φθινόπωρο του 2009 που είχε προκαλέσει η γνωμοδότηση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά για την άρση της ανωνυμίας των ιστολογίων, το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με νέα γνωμοδότηση του αντιεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Αθανάσιου Κατσιρώδη.Στο θέμα τοποθετήθηκε εκ νέου ο κ. Κατσιρώδης ύστερα από ερώτημα του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ. Συγκεκριμένα, το ερώτημα που ετέθη είναι εάν «οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου, στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης ύστερα από παραγγελία εισαγγελέα που διενεργούνται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποχρεούται να σας γνωστοποιούν τα στοιχεία του προσώπου στα οποία αντιστοιχούν ηλεκτρονικά ίχνη ή τηλεφωνικοί αριθμοί κλήσεως εγκληματικής πράξεως συγκεκριμένης ημεροχρονολογίας, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας άρσεως του απορρήτου».
Γνωμοδότηση
Όπως αναφέρει στη γνωμοδότησή του ο κ. Κατσιρώδης οι δύο γνωμοδοτήσεις του κ. Σανιδά και του κ. Τέντε καταλήγουν συμπερασματικά ότι «οι αρμόδιες δικαστικές αρχές (εισαγγελικές, προανακριτικές, ανακριτικές κλπ.) μπορούν να ζητούν από τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να τους γνωρίσουν τα στοιχεία εντοπισμού των προσώπων που τελούν διάφορα εγκλήματα (εκβίαση, δυσφήμηση, απειλή, εξύβριση κλπ.) με κακόβουλες κλήσεις ή μηνύματα ή μέσω Διαδικτύου, χωρίς να τηρούν την προβλεπόμενη διαδικασία άρσεως του απορρήτου». Επίσης ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημειώνει ότι ο νομοθέτης με τις ρυθμίσεις του Ν. 3917/2011 δεν θέλησε να εισαγάγει νέο περιοριστικό καθεστώς για τη χορήγηση «των εξωτερικών στοιχείων της επικοινωνίας».
Εξάλλου, υπογραμμίζει ό κ. Κατσιρώδης, οι γνωμοδοτήσεις του 2009 «δεν αφορούν αιτήματα οποιωνδήποτε «αρμόδιων αρχών» αλλά αιτήματα ανακριτικών αρχών, που ενεργούν σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές για παροχή έννομης προστασίας (άρθρο 20 του Συντάγματος) και τιμώρηση των εγκλημάτων (άρθρα 96 παράγραφος 1 και 67 παράγραφος 1 του Συντάγματος), τα οποία (αιτήματα) αναφέρονται σε περιπτώσεις στις οποίες δεν πρόκειται για απόρρητο κατά την έννοια του άρθρου 19 παράγραφος 1 του Συντάγματος».
Με λίγα λόγια οι ιστολόγοι θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι τα στοιχεία τους θα είναι στη διάθεση των αρχών σε περίπτωση που υπάρξει σχετικό αίτημα. Βέβαια με τις εξελίξεις της τεχνολογίας και σε περίπτωση που κάποιος διαχειρίζεται ένα blog μέσα από ένα ή περισσότερα Ίντερνετ καφέ είναι αμφίβολο κατά πόσον θα μπορεί να εντοπισθεί από τις αρχές.
ΠΗΓΗ: kaythpena2011.blogspot.com