Πρώτα τον συνέλαβαν, τώρα θα τον αξιοποιήσουν

ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ… ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ C.I.A.
Το προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού προκάλεσε ο 18χρονος χάκερ, που τα τελευταία 3 χρόνια είχε καταφέρει να «σπάσει» κωδικούς υψίστης ασφαλείας σε δίκτυα των κορυφαίων υπηρεσιών του πλανήτη.
Αμέσως μετά τη σύλληψη του Αλέξανδρου Π., ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη για τον υψηλότατο δείκτη ευφυϊας του νεαρού.
    Εκείνος με τη σειρά του επικοινώνησε με τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αμέσως αξιολόγησε ότι το ιδιοφυές Ελληνόπουλο δεν έπρεπε να «χαθεί». Έτσι φρόντισε ώστε όχι μόνο να μην προφυλακιστεί, αλλά και να παραμείνει στην Ελλάδα, προς μεγάλη απογοήτευση των Αμερικανών που θα ήθελαν να τον «αρπάξουν».
    Η εμπειρία του Αλέξανδρου Π. ως χάκερ σε τόσο δύσκολα δίκτυα δεν αφήνει αμφιβολία ότι ο νεαρός είναι προτιμότερο να γίνει «σύμμαχος» παρά να βρεθεί και στο μέλλον αντιμέτωπος με την Αστυνομία…
    Εντυπωσιασμένοι από τις επιδόσεις του, άλλωστε, δηλώνουν και οι αστυνομικοί που συζήτησαν μαζί του και σκέφτονται ότι σε περίπτωση που «τον φέρουν στα νερά τους» θα μπορέσουν να τον αξιοποιήσουν. Λέγεται μάλιστα ότι έχουν ήδη προλάβει να συμφωνήσουν προφορικά την πρώτη τους επαγγελματική συνεργασία…
    Δεν είναι η πρώτη φορά που νεαροί χάκερ, «κολλημένοι» με τα δίκτυα, αξιοποιούνται από τις Αρχές. Την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. έχουν επανδρώσει περισσότεροι από 40 πτυχιούχοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, λογισμού και προγραμματισμού, απόφοιτοι πολυτεχνικών και πανεπιστημιακών σχολών – κυρίως του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι οποίοι προσφέρουν ήδη τις γνώσεις τους στον εντοπισμό κακόβουλων αποστολέων μέιλ, υπολογιστών «ζόμπι» και άλλων εγκλημάτων του Διαδικτύου. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα είναι ήδη αξιωματικοί, καθώς με τα χρόνια εξελίσσονται όχι μόνο σε ικανότητες, αλλά και σε βαθμούς.
    Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, βασικό κριτήριο για την πρόσληψή τους είναι οι επιδόσεις τους στο… χάκινγκ. Στο πεδίο αυτό εξετάζονται οι υποψήφιοι, αφού το αποτέλεσμα της δουλειάς τους σχετίζεται με το πόσο «προχωρημένοι» είναι οι ίδιοι, πόσο εύκολα μπορούν να διαχειριστούν τα «εργαλεία» του Ίντερνετ και πόσο μπροστά μπορεί να βρίσκονται από τους επίδοξους χάκερ που κυκλοφορούν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Βλέπετε, το Διαδίκτυο δεν έχει σύνορα και το έγκλημα μπορεί να φτάσει στον υπολογιστή του εν Ελλάδι χρήστη από… παντού!

Συνήθης πρακτική. Βέβαια, οι Ελληνικές Αρχές δεν υπήρξαν οι πρώτες που έκαναν προσλήψεις με κριτήριο την… παράνομη δραστηριότητα κάποιου. Κάθε άλλο. Η στρατολόγηση χάκερ (οι οποίοι μάλιστα χρυσοπληρώνονται για τις υπηρεσίες τους) αποτελεί εδώ και χρόνια κοινή πρακτική των κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ έως το Ηνωμένο Βασίλειο (όπου εργάζονται για τις μονάδες του υπουργείου Εσωτερικών) και από το Ιράν (όπου οι «κομπιουτεράδες» φημολογείται πως λαμβάνουν έως και 10.000 δολ. μηνιαίως από την Τεχεράνη για να σπάνε κωδικούς) έως την Κίνα (όπου οι χάκερ υπηρετουν στις τάξεις του στρατού).
    Χαρακτηριστικά, στις ΗΠΑ η διείσδυση των ομοσπονδιακών Αρχών στις τάξεις των παρανόμων του κυβερνοχώρου είναι τόσο βαθιά, ώστε σήμερα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ένας στους τέσσερις χάκερ να είναι πληροφοριοδότης του FBI.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Οι υπηρεσίες Ασφαλείας στρατολογούν χάκερ

    ΣΤΙΣ ΗΠΑ, οι επαγγελματικοί δεσμοί μεταξύ των χάκερ και της Ουάσιγκτον φέρονται να ενισχύθηκαν σημαντικά, με πλήθος νέων προσλήψεων, μετά την άνοιξη του 2009, οπότε ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε ως «προτεραιότητά» του το ζήτημα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και προχώρησε στη σύσταση σχετικού γραφείου («cyber security office») στον Λευκό Οίκο. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η κυβέρνηση Ομπάμα προσέλαβε τον Ιούνιο του 2009 στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) ως σύμβουλο της υπουργού Τζ. Ναπολιτάνο, έναν από τους περισσότερο ξακουστούς Αμερικανούς χάκερ, τον Τζεφ Μοs (ιδρυτή των φημισμένων συνεδρίων «Black Hat» και «DEF CON»). Μάλιστα, στρατολόγοι των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων λέγεται πως αλωνίζουν ήδη τα λύκεια των ΗΠΑ προς αναζήτηση (και μελλοντική πρόσληψη) μαθητών με έφεση στα σπάσιμο κωδικών. Επίσης, να σημειωθεί πως χάκερ ήταν και ο Εϊντριαν Λέιμο, ο άνθρωπος που «κάρφωσε» στις αμερικανικές αρχές τον Μπράντλεϊ Μάνιγκ, τον στρατιώτη που κατηγορείται πως διέρρευσε στον ιστότοπο WiKiLeaks τα απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Ο Λέιμο είχε συλληφθεί και καταδικαστεί το 2004 για μια σειρά επιθέσεων όπως οι: New York Times, Microsoft, Yahoo!, LexisNexis και MCI. Περίπου επτά χρόνια μετά, αποδείχθηκε συνεργάτης των πρώην δικαστών του, γεγονός που του χάρισε δύο «τίτλους»: αυτόν του «Ιούδα» και αυτόν του «πιο μισητού χάκερ στον κόσμο».