Ετοιμάζουν νέα «ΙΜΙΑ» στο Αιγαίο

Στο στόχαστρο της Τουρκίας κατοικημένα ελληνικά νησιά, όπως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι

  Ένα προσεκτικά δομημένο σκηνικό έντασης χτίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Αιγαίο η Άγκυρα, εκμεταλλευόμενη την ελληνική οικονομική κρίση για να προωθήσει τις επεκτατικές βλέψεις της. Χρησιμοποιώντας τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της δικής της οικονομίας,
από τη μια πλευρά, και τα ισχυρά παρακρατικά της δίκτυα από την άλλη, η Τουρκία διευρύνει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα θέτοντας ταυτόχρονα, με στοχευμένες ενέργειες που παραπέμπουν στην εποχή που προηγήθηκε της κρίσης των Ιμίων, υπό αμφισβήτηση ακόμη και κατοικημένα νησιά, όπως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Παρά τις όποιες δηλώσεις ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την ελληνικότητα των συγκεκριμένων νησιών, δια στόματος του προέδρου της νομαρχιακής επιτροπής του κυβερνητικού κόμματος Αμπντουραχίμ Οζτούρκ, η συνεχής διεξαγωγή αποβατικών και αεροναυτικών ασκήσεων είτε στην περιοχή της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Μεσόγειου είτε στην περιοχή της Μικράς Ασίας, ακριβώς απέναντι από τα ελληνικά νησιά, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης των πραγματικών της προθέσεων. Σε σχέση με παλαιότερα, όμως, υπάρχει μία σημαντική διαφοροποίηση σε επίπεδο όχι τακτικής, αλλά ουσίας: Η τουρκική επιθετική πολιτική στο Αιγαίο πλέον δεν εξαντλείται μόνο σε λεκτικούς λεονταρισμούς ή έστω σε επίπεδο απλής επίδειξης δυνάμεων. Η υλοποίηση ενός τεράστιου εξοπλιστικού προγράμματος, το οποίο είναι πλήρως προσαρμοσμένο στο επιχειρησιακό πεδίο του ελληνικού Αρχιπελάγους, δείχνει ότι το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της γείτονος χώρας δεν έχει αποκλίνει στο ελάχιστο του στόχου να μοιραστεί το Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, εντάσσεται και η συνεχής ενίσχυση του τουρκικού αποβατικού στόλου με σκάφη τα οποία είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να καλύπτουν μικρές αποστάσεις με μεγάλες ταχύτητες…

Απειλή απόβασης
    Ενδεικτικά να αναφέρουμε το νέο Hovercraft που σχεδιάζει να εντάξει στο δυναμικό του ο τουρκικός στρατός, το οποίο μπορεί να μεταφέρει έξι άτομα, διαθέτει μεγάλη ευελιξία, μικρή εμβέλεια και κινείται με 55 χλμ. την ώρα στην επιφάνεια του νερού. Το συγκεκριμένο σκάφος, εάν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο αριθμό, έχει τη δυνατότητα μέσα σε λίγα μόλις λεπτά να μεταφέρει σημαντική αποβατική δύναμη από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά. Πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα πλωτό μέσο που είναι ειδικά σχεδιασμένο για να χρησιμοποιηθεί από το πρώτο κύμα καταδρομέων που θα αφιχθούν στους στόχους ταυτόχρονα με τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις.
    Την ίδια στιγμή, η παραγγελία για ναυπήγηση δύο αποβατικών πλοίων LST υψηλών δυνατοτήτων, εκτοπίσματος 7.500 περίπου τόνων, σε συνδυασμό με τη ναυπήγηση με εντατικούς ρυθμούς οχτώ ακόμη αποβατικών σκαφών αρμάτων για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό δίνουν το στίγμα της κατεύθυνσης προς την οποία θα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα η τουρκική εξωτερική πολιτική στον τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μόνο τυχαίο, άλλωστε, δεν είναι το γεγονός ότι σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα και από τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, φαίνεται ξεκάθαρα η εκπαίδευση που λαμβάνει ο τουρκικός στρατός σε αποβατικές επιχειρήσεις, ο οποίος μία φορά τουλάχιστον κάθε χρόνο – στο πλαίσιο της άσκησης «EFES» - εξασκείται στην πράξη και με χρήση πραγματικών πυρών, έχοντας ως σενάριο την κατάληψη κάποιας «εχθρικής ακτής». Να σημειώσουμε ότι η φετινή αποβατική άσκηση «EFES» - πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με την αεροναυτική «Denizjurdu» στην περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου – των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων προκάλεσε σημαντικά ερωτήματα ως προς το στόχο που εξυπηρετούσε ο σχεδιασμός της, το τελικό σκέλος του οποίου αναφερόταν στα ελληνικά νησιά και ματαιώθηκε χωρίς καμία επίσημη δικαιολογία.
    Το εντυπωσιακό, πάντως, είναι ότι το συγκεκριμένο σκέλος συνέπιπτε χρονικά με την προκλητική πρόθεση του ηγέτη του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ να αποβιβαστεί στο Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι και να υψώσει την τουρκική σημαία. Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα δύο αυτά ελληνικά νησιά εγκαινιάστηκε στα μέσα του 2009 από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των «γκρίζων ζωνών» που έχει υιοθετήσει και ακολουθεί με μεγάλη ευλάβεια η Άγκυρα από το 1996. Να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη που αποκαλύφθηκε από το WikiLeaks, ο Νταβούτογλου μετέφερε στον πρώτο ότι η κυριαρχία σε αυτούς τους «βράχους είναι υπό αμφισβήτηση, όπως και στα Καρντάκ (Ίμια)».
    Σε στρατιωτικό επίπεδο δεν είναι μόνο ο τουρκικός αποβατικός στόλος που ενισχύεται. Η Τουρκία ενδυναμώνει παράλληλα και την αερομεταφορική της ικανότητα, ενώ αυξάνει και τη δύναμη κρούσης της σε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσα στα επόμενα χρόνια πρόκειται να εντάξουν στο δυναμικό τους έξι ακόμη βαρέα ελικόπτερα τύπου «Σινούκ», ενώ ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα παραλαβής τριάντα νέων μαχητικών τύπου F-16 Block 52+Advanced, το σύνολο των οποίων πρόκειται να παραληφθεί έως τα τέλη του 2012. Τα τελευταία είναι παρόμοια με αυτά που υπηρετούν ήδη στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία και επιχειρούν από το αεροδρόμιο του Αράξου, φέροντας σύμμορφες δεξαμενές καυσίμων, που τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν πλήγματα σε μεγάλο επιχειρησιακό βάθος.

Ελληνική αντίδραση
    Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση, και ιδιαίτερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο με έκδηλο προβληματισμό αλλά και μεγάλη ανησυχία, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας σε αυξημένη επαγρύπνηση. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, εντάσσεται και η διεξαγωγή σειράς αεροναυτικών ασκήσεων που είτε πραγματοποίησε είτε θα πραγματοποιήσει μέσα στις επόμενες ημέρες η χώρα μας σχεδόν σε όλο το μήκος του Αιγαίου. Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη ναυτική άσκηση «Καταιγίδα», που διεξάγεται σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, ταυτόχρονα με την τριεθνή πολιτικοστρατιωτική άσκηση αντιμετώπισης κρίσεων και έρευνας – διάσωσης «Αργοναύτης» της Κύπρου, στην οποία συμμετέχουν ελληνικές, βρετανικές και κυπριακές δυνάμεις. Η συγκεκριμένη άσκηση διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά και διεξάγεται στο θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο μεταξύ Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου.
    Η ελληνική δραστηριότητα, πάντως, αναμένεται να κορυφωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, και πιο συγκεκριμένα στις 7 Ιουνίου, όταν θα πραγματοποιηθεί και η άσκηση έρευνας και διάσωσης (SAR:Search & Rescue) με την ονομασία «ΙΩΝΑΣ 11» στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Πρόκειται για μια άσκηση η οποία έχει ξεχωριστή όσο και συμβολική σημασία, τουλάχιστον ως προς τη θαλάσσια περιοχή όπου αυτή θα πραγματοποιηθεί φέτος, δεδομένου ότι έως και το 2008 η «ΙΩΝΑΣ» διοργανωνόταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου. Η επιλογή του Πενταγώνου οι ελληνικές δυνάμεις να αναπτυχθούν κατά την ημέρα της συγκεκριμένης άσκησης μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου εκτιμάται ότι αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνεται προς την τουρκική πλευρά ως απάντηση στις αξιώσεις που διατυπώνει έναντι της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας, ταυτόχρονα, την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή.
ΠΗΓΗ: kaythpena2011.blogspot.com